de reisboetiek
Je vertrekt binnenkort op autovakantie. Denk je ook al met tegenzin aan het inladen van je bagage? Hoe vervoer je alles zonder je auto te zwaar te laden? Met onze tips is de klus zo geklaard!

Hoe graag we ook op vakantie vertrekken, aan het ogenblik om de bagage in te laden denken we meestal met frisse tegenzin. Hoe groot de wagen ook is, er is nooit voldoende plaats voor alles. Laten we dus even kijken hoe we deze taak kunnen vereenvoudigen. Eerste punt: de wetgeving naleven.

Een kwestie van gewicht

Denk er eerst en vooral aan dat het gewicht van de lading belangrijk is: elke wagen heeft zijn grenzen. Officieel spreken we over de MTM of maximaal toegelaten massa. Voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers is het belangrijk je hieraan te houden. Vergeet niet dat de politie zowel in België als in het buitenland kan controleren hoe zwaar de lading is. Bij een overtreding kun je een boete krijgen of erger nog: het teveel aan bagage ter plaatse moeten uitladen.

Rij je met een aanhangwagen? Controleer dan het maximale gewicht!

Trekt je wagen een caravan of aanhangwagen, controleer dan goed alle gewichten: het maximale gewicht van de combinatie wagen-aanhangwagen, het maximale gewicht van de aanhangwagen of caravan en het gewicht op de trekhaak. Je vindt deze gegevens in de handleiding en op het identificatieplaatje van de wagen, de aanhangwagen en de caravan. Twijfel je? Vraag dan gerust advies aan je garagist. Maak van de gelegenheid gebruik om je bandenspanning te laten controleren op basis van het gewicht van het voertuig, of doe het zelf.

De grootste stukken achterin!

Verdeel voor je alles in de wagen laadt, je spullen zorgvuldig over verschillende soorten tassen en zakken. De zwaarste bagage stop je achterin de koffer, zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt van de wagen. Denk erom dat deze bagage tijdens de rit niet toegankelijk zal zijn. Stop er dus geen voorwerpen in die je onderweg nodig hebt. Overnacht je onderweg? Zorg dan voor een kleine tas en/of zak met alle spulletjes voor die overnachting.

Vul de ruimte

Laad vervolgens de bagage in afnemende grootte: eerst de grootste stukken, daarna de kleinere. Eén uitzondering: de vrije hoekjes vul je telkens met een aantal flexibele voorwerpen, niet alleen om de ruimte te vullen, maar ook om alles goed vast te zetten. Denk aan wandelschoenen, een fototas, strandspeelgoed, enz. Alle ruimte moet opgevuld worden.

Hou rekening met remmen in noodsituaties

Leg bovenop deze bagage uitsluitend nog lichte voorwerpen, vooral als je met een wagen rijdt waarvan de koffer niet gescheiden is van het interieur (break, SUV, vijfdeurs enz.). Als je hard moet remmen, kunnen sommige voorwerpen immers naar voren vliegen, wat tot een risico op verwondingen leidt. Een voorbeeld: bij een aanrijding aan 50 km/u raken een glazen fles, een laptop of speelgoed achterin de wagen de voorste passagiers met een kracht die 50 maal groter is dan hun eigen gewicht … Op die manier kunnen eenvoudige gebruiksvoorwerpen zonder meer dodelijke projectielen worden!

Een dakkoffer?

Zit de koffer vol, maar is nog niet alles ingeladen? Dan kan een dakkoffer een goede oplossing zijn. Het aanbod is zeer groot en de producten worden ook steeds veiliger. Enkele tips:
Kies het juiste volume op basis van je reële behoeften.
Het volume van dakkoffers schommelt meestal tussen 300 en 600 liter.
Een handbagagetas heeft meestal een volume van zo’n 40 liter en een (zeer) grote koffer 150 liter of meer.

Hoe groter de dakkoffer, hoe meer je verbruik zal toenemen (5 tot 15%).

Opgepast voor je hoofd

Een ander belangrijk aspect met een dakkoffer of met een fietsrek is je totale hoogte! Ongevallen in parkings, aan tolstations en ga zo maar door, komen vaak voor en zijn bijzonder vervelend voor de slachtoffers.

Houd je aan de instructies

Kies voor je veiligheid een dakkoffer van goede kwaliteit. Overschrijd in geen geval het maximaal toegelaten gewicht in de koffer, want dit niet te onderschatten gewicht bovenop de wagen is niet zonder gevaar voor jezelf en de andere weggebruikers. Plaats er dus nooit zware voorwerpen in. Die stop je veel beter achter in de koffer van de wagen.
Nu ben je vertrekkensklaar. Alles wat je nog moet doen, is even onze Touring Mobilis app checken om te weten waar er eventuele files staan! Veel reisplezier gewenst vanwege het voltallige Reisboetiek team
© Touring