de reisboetiek
Goed nieuws voor onze Reisboetiek klanten die tijdens hun vakantie willen bellen, sms’en of via Facebook hun reisbelevenissen met het thuisfront of vrienden willen delen.

De roamingkosten die we betalen in het buitenland zijn afgeschaft. In heel de Europese Unie kan u nu eindelijk bellen en surfen aan de prijs van uw binnenlands abonnement.


Maar wat betekent dit concreet?

‘Roam like at home’ is het principe van de nieuwe roamingreglement dat op 15 juni 2017 van start ging. Concreet wil dit zeggen dat u hetzelfde betaalt voor watu in het buitenland verbruikt als u betaalt voor wat u in België verbruikt. En ook alle voordelen die in uw bundel inbegrepen zijn, zoals gratis belminuten, gratis sms’en en mobiele data, kan u gewoon in het buitenland gebruiken.
Als roaming gratis is, betekent dit dan ook dat een Belg straks een gsm-abonnement kan nemen bij een Franse of Italiaanse operator, als die een goedkoper tarief aanbiedt? Toch niet, want er komt een zogenoemde fair use-regeling.
Die zal beperkingen opleggen aan hoe veel of hoe vaak u uit het buitenland zonder roamingkosten kunt bellen, sms’en of downloaden. Gaat u over die limiet, dan betaalt u toch bij. Maar dat extra bedrag zou veel lager moeten zijn dan de huidige roamingtarieven.

Waar geldig?

De roamingkosten worden afgeschaft in de hele Europese Unie. In alle Europese lidstaten kan u vanaf 15 juni dus bellen en surfen tegen je tarief in België. Concreet zijn dat volgende landen: Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Vaticaanstad en Zweden.
Verder schaffen ook IJsland, Liechtenstein en Noorwegen hun roamingtarieven af. Voor Zwitserland geldt dat voorlopig nog niet. Het is ook afwachten wat de Brexit zal teweegbrengen in verband met de roamingkosten in Groot-Brittannië. Uiteraard blijft u ook in andere niet-EU-landen, zoals Turkije, roamingkosten betalen.

Wat met internationale telefoontjes?

Wie vanuit België naar het buitenland belt, zal daarvoor de dure internationale tarieven blijven betalen. Het wordt een pak goedkoper om vanuit het buitenland naar België of eender welk andere EU-land te bellen, aangezien dat aanzien wordt als roaming. U zult dus als u vanuit België naar Frankrijk belt een pak meer betalen dan wanneer u vanuit Spanje naar Frankrijk belt.