Je vertrekt binnenkort op autovakantie. Denk je ook al met tegenzin aan het inladen van je bagage? Hoe vervoer je alles zonder je auto te zwaar te laden? Met onze tips is de klus zo geklaard!
Een kwestie van gewicht
Denk er eerst en vooral aan dat het gewicht van de lading belangrijk is: elke wagen heeft zijn grenzen. Officieel spreken we over de MTM of maximaal toegelaten massa. Voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers is het belangrijk je hieraan te houden. Vergeet niet dat de politie zowel in België als in het buitenland kan controleren hoe zwaar de lading is. Bij een overtreding kun je een boete krijgen of erger nog: het teveel aan bagage ter plaatse moeten uitladen.
Rij je met een aanhangwagen? Controleer dan het maximale gewicht!
Trekt je wagen een caravan of aanhangwagen, controleer dan goed alle gewichten: het maximale gewicht van de combinatie wagen-aanhangwagen, het maximale gewicht van de aanhangwagen of caravan en het gewicht op de trekhaak. Je vindt deze gegevens in de handleiding en op het identificatieplaatje van de wagen, de aanhangwagen en de caravan. Twijfel je? Vraag dan gerust advies aan je garagist. Maak van de gelegenheid gebruik om je bandenspanning te laten controleren op basis van het gewicht van het voertuig, of doe het zelf.
De grootste stukken achterin!
Verdeel voor je alles in de wagen laadt, je spullen zorgvuldig over verschillende soorten tassen en zakken. De zwaarste bagage stop je achterin de koffer, zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt van de wagen. Denk erom dat deze bagage tijdens de rit niet toegankelijk zal zijn. Stop er dus geen voorwerpen in die je onderweg nodig hebt. Overnacht je onderweg? Zorg dan voor een kleine tas en/of zak met alle spulletjes voor die overnachting.
Vul de ruimte
Laad vervolgens de bagage in afnemende grootte: eerst de grootste stukken, daarna de kleinere. Eén uitzondering: de vrije hoekjes vul je telkens met een aantal flexibele voorwerpen, niet alleen om de ruimte te vullen, maar ook om alles goed vast te zetten. Denk aan wandelschoenen, een fototas, strandspeelgoed, enz. Alle ruimte moet opgevuld worden.
Hou rekening met remmen in noodsituaties
Een dakkoffer?
Hoe groter de dakkoffer, hoe meer je verbruik zal toenemen (5 tot 15%).
Opgepast voor je hoofd
Een ander belangrijk aspect met een dakkoffer of met een fietsrek is je totale hoogte! Ongevallen in parkings, aan tolstations en ga zo maar door, komen vaak voor en zijn bijzonder vervelend voor de slachtoffers.